Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet wordt altijd gebruikt voor uitgaven waarbij vooraf niet precies te zeggen is hoeveel geld er voor nodig is. Voor een verbouwing is soms niet vooraf bepaald wat er betaald gaat worden. Ook bij een tuinaanleg kan het voorkomen dat de prijs achteraf bepaald wordt. Dan kunt u kiezen voor een doorlopend krediet.

Een doorlopend krediet is dus om wat extra geld achter de hand te hebben. Het is een uitermate flexibele leenvorm. Het termijnbedrag, de rente en de looptijd kan bij een doorlopend krediet sterk variëren. Het is daarom onmogelijk om te zeggen hoe lang u met een doorlopend krediet aan het aflossen bent.

Kredietlimiet en vroegtijdig aflossen

Het is natuurlijk niet zo dat u onbeperkt geld kan opnemen. Daarom spreekt u met de kredietverstrekker bij een doorlopend krediet altijd een kredietlimiet af. Dit wordt aangepast aan uw maandelijks inkomen. Het kredietlimiet kan bijvoorbeeld €50.000 zijn. Als u ervoor kiest om niet al het geld op te nemen, betaald u over het resterende bedrag géén rente!


U kunt ervoor kiezen om een deel van het krediet vroegtijdig af te lossen. Hierover wordt géén boete berekend. Het is zelfs mogelijk om het hele bedrag in één keer af te lossen. Net als het aflossen, kunt u ook altijd weer geld opnemen, tot een maximum van het kredietlimiet. Het is dus mogelijk om een deel van de lening af te lossen, om dat bedrag een aantal maanden later weer op te nemen. Dat kan een hoop rente besparen.

Voor- en nadelen

Een doorlopend krediet wordt vaak een continu krediet genoemd. Het krediet loopt namelijk continu door. Een doorlopend krediet kent net als veel andere kredieten voor en nadelen. De rente over het geleende geld kan zowel als voordeel en als nadeel worden gezien. De rente is namelijk vaak synchroon met de marktrente. Dit kan zowel goed als slecht voor u uitpakken.

U kunt de looptijd van het doorlopend krediet niet van tevoren voorspellen. Ook dit kan als voor- en nadeel worden gezien. Je weet aan de ene kant niet goed waar je aan toe bent, terwijl onverwachte uitgaven gemakkelijk kunnen worden gefinancierd.