Hypotheek

Een hypotheek is een aparte vorm van geld lenen. Het betreft hier vrijwel altijd een woning. Een duur woord hiervoor is onroerend goed. De variëteit aan hypotheken is ontzettend groot. Het is verstandig om hiernaar te vragen bij een financieel adviseur.

Hypotheek en belastingvoordeel

Een hypotheek heeft een looptijd van maximaal 30 jaar. Als u het huis koopt, dekt een hypotheek meestal niet alleen het aankoopbedrag van de woning. Ook noodzakelijke verbouwingen, uitbreidingen zijn inbegrepen in de hypotheek. Ook kosten zoals makelaarskosten, notariskosten zitten in de hypotheek verwerkt. Bij de belastingdienst kan een deel van deze kosten en de rente over de hypotheek worden teruggevraagd. Al deze zaken weet een financieel adviseur. Vraagt u daarom ook naar de belastingvoorwaarden bij het afsluiten van een hypotheek!

Hypotheek en rente

Door de grote variëteit van hypotheken, verschilt de rente ook. Deze rente kan verschillende vormen hebben. De rente kan vast, variabel (dus meegaand met de conjuncturele situatie) of een variant hierop zijn. De economische situatie in elk land verslechterd en verbeterd in de loop der jaren. Bij variabele rente bent u in een goed economisch klimaat goedkoper uit dan met een vaste rente. Echter, met een vaste rente bent u in een slecht economisch klimaat goedkoper uit. Het is dus een gok wat u moet kiezen. Om niet voor verrassingen te staan kunt u ook dit het beste bespreken met een financieel adviseur van de bank.

Hypotheek en maandelijkse kosten

Niet alleen de rente, ook de kosten van de hypotheek zijn variabel. In sommige vormen van hypotheken betaald u het geld elke maand voor een deel terug. Aan het einde van de dertig jaar bent u dan officieel eigenaar van het huis. Bij andere vormen betaald u nooit iets af. Dit wordt een aflossingsvrije hypotheek genoemd. U kunt ook kiezen voor een beleggingshypotheek. Hier bent u weer afhankelijk van het economisch klimaat. Natuurlijk bestaan er nog vele andere hypotheekvormen.

Overwaardehypotheek

Als na verloop van tijd de waarde van uw huis aanzienlijk is gestegen, dan kunt u een tweede hypotheek afsluiten. Dit wordt een zogenaamde overwaardehypotheek genoemd. U kunt dan met dit geld uw huis opknappen, of uw huis laten verbouwen. De rente op deze hypotheek is ook nog eens fiscaal aftrekbaar: u kunt het geld dus terugkrijgen van de belasting. Voorwaarde hiervoor is dat u het geld echt uitgeeft aan een verbetering van het huis. Een nieuwe stereo-installatie of een nieuwe auto is dus niet fiscaal aftrekbaar.

De waarde van uw woning is door de verbouwing natuurlijk nog verder gestegen. De tweede hypotheek, de overwaardehypotheek, verdiend zichzelf dus terug.