Stappenplan lening kiezen

Zoals al eerder is aangegeven, is het vergelijken van leningen cruciaal in het kiezen van de juiste lening. U moet wat betreft leningen zorgvuldig te werk gaan. Werk daarom volgens het volgende stappenplan als u geld wilt lenen. Als u er niet uitkomt, is het verstandig om de hulp in te roepen van een financieel adviseur.

1) Ga na of u een BKR codering heeft. U kunt uw BKR registratie opvragen, maar u kunt ook nagaan of u in de afgelopen vijf jaar slordig bent geweest met betalen. Indien u geen negatieve BKR registratie heeft, ga naar stap 2.

2) Bekijk welke lening het best bij uw situatie past. In sommige gevallen past een doorlopend krediet beter bij uw situatie dan een persoonlijke lening. Als het om een huis gaat, is het gemakkelijk. U kunt dan niet veel anders dan gaan voor een hypotheek. Er zijn echter wel veel verschillende soorten hypotheken.


3) Als u eenmaal een bepaalde leenvorm heeft gekozen, is het zaak om uw maandelijkse inkomsten en uitgaven in een overzicht te zetten. Wat is uw maandelijks inkomen (van uw partner)? Moet u nog andere leningen gedeeltelijk aflossen? Heeft u misschien een hypotheek? Bekijk aan de hand van deze gegevens hoeveel geld u per maand kunt aflossen. U kunt nu het maximaal te lenen bedrag uitrekenen. Bekijk ook andere factoren zoals het rentepercentage, een eventueel overlijdensrisicoverzekering en de looptijd van de lening. Wilt u echt wel voor een bepaalde tijd aan een vast aflossingsbedrag per maand vastzitten?

4) Vraag verschillende offertes aan bij verschillende kredietverstrekkers. Bekijk ook of de kredietverlener betrouwbaar genoeg is (staan ze onder toezicht van de AFM?)

5) Vergelijk de effectieve rentes met elkaar. Banken en kredietverstrekkers zijn verplicht om de rente uit te drukken in effectieve rentepercentages. Dit zijn de werkelijke kosten per jaar. Dit rentepercentage is dan ook uitgedrukt in …% per jaar.